ble lagt til i handlekurven din
 • Billig snus på nett
 • Stort utvalg
 • Gratis frakt
 • Billig snus på nett
 • Stort utvalg
 • Gratis frakt
Swipe to the left

Om Svensk snus

By Henrik 4 months ago

Svensk snus historie og opphav

Svenskt snus som vi kjenner den i dag, enten som en klype løs tobakk vi putter under leppa eller som en porsjonssnus har røtter helt tilbake til 1400 tallet og opplever i dag en popularitet som aldri før.

Det var da Christofer Columbus, og hans menn gikk i land på øya Hispaniola, nå Haiti, i 1492 at europeerne først kom i kontakt med tobakk. Munken Ramon, som reiste med Columbus på 1500 tallet, lærte seg at planten kunne brukes til blant annet medisinske formål. Det var først, mer enn 40 år senere at Jean Nicot, en fransk ambassadør, vitenskapsmann og botaniker kom over tobakken og ble så begeistret over plantens egenskaper at han tok den med seg hjem til Frankrike og Europa.

Den franske dronningen Katarina de´ Medici tok tobakken til sosieteten

Historien forteller videre at Nicot anbefalte den franske dronningen Katarina de´ Medici til å knuse tørkede tobakksplanter for så å trekke det opp i nesen mot sine migreneplager. Hun skal ha nyst kraftig og migrenen var borte. Videre begynte dronningen å bruke tobakken fast og tobakken ble fort populært bland dronningens hoff og sosieteten generelt. Da det franske hoff var forbildet til alle europeiske hoff tok det heller ikke lang tid før man i land som Sverige og Norge brukte luktesnus, også kalt snuff.

På 1700 tallet kom tobakken til bygdefolket og befolkningen generelt

Det var først, tidlig på 1700 tallet at trenden med tobakksbruk traff det svenske bygdefolket. Tobakk, selv om det var produsert i Sverige i liten skala, var fortsatt svært dyrt. For å drøye ut tobakken tilsatt man vann og salt og den svenske snusen var et faktum. Mot slutten av 1700 tallet, og i begynnelsen av 1800 tallet, brukte store deler av den svenske befolkningen snus og storproduksjon av tobakk ble nødvendig. Med utviklingen av storproduksjon oppdaget man også pasteuriseringsmetoden som senere har fått navnet den europeiske metoden. Pasteuriseringsmetoden krympet produksjonstiden til en uke sett mot den tidligere metoden, fermenteringsmetoden, hvor det kunne ta opptil 10 uker.

Det var først mot slutten av 1800 tallet at den Svenske snusen fikk sitt store inntog i Norge og i dag bruker mer enn 600 000 nordmenn, kvinner og menn, rundt 2 500 tonn snus årlig.

Snus i Norge i dag

Nordmenn snuser som aldri før og snusproduksjonen utvikles i en rasende fart. Med etterspørsel kommer tilbud og snus kan i dag deles i hovedgruppene:

 • Løssnus her kommer tobakken, etter pasteurisering eller fermentering, som en løs, finsnittet tobakk rett i boks. Her må du selv velge ønsket mengde før du baker, pakker eller bare putter snusen under leppa.
 • Porsjonssnus her kommer snusen i ferdig oppdelte porsjoner som puttes i våte, brune poser eller tørre hvite poser.
  • Våte, brune poser gir fra seg en umiddelbar, sterk smak og aroma som varer lenge. Her er gode alternativer General og Nick & Johnny
  • Den tørre, hvite posen bruker noe lengre tid før den utvikler smaken som til gjengjeld er mer avbalansert og behagelig. Smaken fra den hvite posen varer noe kortere enn sin våte, brune motpart. Her er gode tips: Lab og Loop snus.
 • All snus, men oftest sett som posesnus, kommer i dag i to varianter.
  • Som en ordinær, behandlet tobakk - med smak og lukt av tobakk og ønsket nikotinstyrke.
  • Snusen kommer også som en vasket tobakk eller «all white» tobakk - som har atskillig mindre lukt og smak av tobakk som gjør den bedre egnet til smakssetting. «All white» snusen farger også mindre enn «normal» snus, men kommer allikevel med ønsket mengde nikotin.

Posesnusen kommer også i dag i flere størrelser og styrker. Som en hovedregel kommer posene i en:

 • Small, slim variant som passer godt under leppen og ikke syntes godt for andre som ser deg. En small, slim pose passer best for nybegynnere og for de som liker en diskret snus. Slim posen kommer også som en hovedregel i en hvit, tørr pose som vesker lite med et lavt nikotininnhold.
 • Normal eller medium størrelse er for den noe mer erfarne snuseren og kommer både som en tørrere hvit porsjon og som en våtere brun pose med raskere og kraftigere smak som renner noe mer. Her finner du et vidt spekter av nikotininnhold.
 • Stor pose er for den erfarne og kommer som en hovedregel alltid som en våt brun pose med masse smak og et høyt innhold av nikotin.

Når det kommer til styrken deles den opp forskjellig fra produsent til produsent der mange kun har en styrke og andre kan tilby både tre, fire og fem forskjellige styrker. Her strekker spennet seg fra mild med lite nikotin for nybegynneren til super strong med høyt innhold av nikotin for den drevne snuseren. Med dette klart i minnet finnes det definitiv en snus, i pose eller som løs, i ønsket størrelse og med den styrken du foretrekker. Vi har en snus for alle.

Smaksatt snus – den store vinneren i Norge i dag

Den klare vinneren, sett mot det totale snusforbruket i Norge i dag er uten tvil de mange nye, spennende, stort sett alltid «all white» eller small, white slim posesnusene tilsatt smak. Her er det flere utviklere som skiller seg ut, men de to vi selger mest av for øyeblikket er:

 • Epok snus en relativt fresk snusprodusent, som fant opp «all white» snus og produksjonen bak nyvinningen. Epok går nødvendigvis for et «all white» sortiment med massevis av nye, spennende smaker som: agurk, pepper, kaffe latte, sitrus, kokos og ananas.
 • Skruf snus en nytenkende svensk utvikler som siden sin oppstart tilbake i 2001 aldri har vilt på laurbærene og til stadighet utvikler nye og spennende smaker. Du finner i dag Skruf snus med blant annet smak av: mint, solbær, bjørnebær og lakris.
Help