Fruktig snus

Snus med fruktsmak

Snus med fruktsmak er kjent for sin lett søte og noen ganger terte-aktige smaksprofil som ofte er mindre intens enn den rivaliserende smaken – mynte. Tropiske smaker ble opprinnelig laget takket være en enorm etterspørsel fra norske snusere, som ønsket seg røykfrie produkter med milde egenskaper som fungerer like bra som godbiter etter middagen, som de gjør sammen med en kopp te om kvelden. For dem som foretrekker et kraftig kick – disse finnes også! Bla gjennom sortimentet vårt, du vil se at fruktig snus finnes for både nybegynnere og erfarne brukere.

Hvorfor er tropiske snussmaker populære i Norge?

Da myntsnus først ble introdusert på det norske markedet, fungerte det som en forfriskende godbit som ble brukt for å holde unna dårlig ånde og gi et ekstra kick. Etter noen år var det imidlertid tydelig at ikke alle er ute etter en foryngende, brennende følelse. Noen norske snusere begynte å lengte etter en fersk smak uten avkjøling, kombinert med sødmetoner og av og til også bitre noter – en snus som fungerer når søtsuget setter inn. Men hva er noen av de andre årsakene til fruktsnusenes enorme suksess i Norge?

 1. Skånsomme smaker – Mange norske snusere er ute etter en mer diskret smaksopplevelse som ikke føles som et «slag i ansiktet», og som gir en beroligende, søt følelse – slik mango, melon og eple-smak gjør. Mange finnes ofte i kombinasjon med kokos, slik som Epok nr. 14 Caribbean Sky S2 som inneholder deilige noter av ananas og kokosnøtt. Dessuten, hvem har ikke lyst på et hint av sommerlige cocktailer på en regnfull dag?
 2. Mildere kick – Fruktsmaksatt snus er ofte mindre kraftig enn en forfriskende mynte, selv når nikotinnivået er relativt høyt. Dette er fordi mynte er laget for å øke følelsen av styrke, mens tropiske smaker fungerer mer som et fint supplement. Av denne grunn har fruktig snus blitt populær blant nybegynnere i Norge, og fungerer vanligvis veldig bra som nybegynnersnus! Epok No 5 Tropic Breeze er et av de mest verdsatte lav-nivå snusproduktene med fruktsmak på det norske markedet.
 3. Ofte sammen med tobakkssmak – Norske tobakkselskere kjenner allerede til fruktige smaker, ettersom disse ofte er en del av den grunnleggende tobakkoppskriften i en boks med snus. Bergamott, tørket frukt og notater av solbær er brukt i mange klassiske tobakksmerker gjennom årene! Selv om disse klassikerne, som for eksempel General No3 Classic, ikke er fruktige i den forstand, løfter deres bergamott-tilstedeværelse absolutt smaksopplevelsen, og viser hvor godt tobakk og fruktige smaker passer sammen! Dessuten overgår tropiske smaker ikke den deilige tobakkssmaken slik mynte ofte gjør.

 

Hvem produserer fruktig snus og hvordan?

Mange vil kanskje tro at toppmerkene i kategorien «snus med frutksmak», for det meste består av helt hvite typer som Epok, men sannheten er at fruktig snus finnes i hele snus-spekteret! I Europa inkluderer de mest kjente produsentene av fruktig snus:

 1. Swedish Match – hvor du finner norske favoritter som G3 No 9 Wire Super Sterk og G4 No 3 FU ZN Helhvit
 2. Gotlandssnus – som produserer merker med størst mangfold! I Norge ligger produkter som Jakobssons No2 Rød Melon Sterkpå toppen av snuseres ønskelister.
 3. Skruf – En produsent som har mye å tilby både tobakkstilhengere og dem som elsker helt hvite typer!  

Disse snusproduktene høres fantastiske ut, men hvordan legges fruktige smaker til i en boks med norsk snus?

 1. Først blir tobakksbladene behandlet, kvalitetskontrollert og tørket. Tørkingen gjøres for å forberede tobakken for pulverisering.
 2. Tobakken males deretter til et fint pulver som egner seg til å lage porsjoner av. Den gjenværende blandingen blir deretter oppvarmet for å nøytralisere bakterier som ellers kan dannes på pulveret.
 3. Naturlige smaksstoffer som er godkjent av den svenske matforvaltningen, tilsettes deretter blandingen. På dette tidspunktet blir det tatt forskjellige tester for å sjekke kvaliteten. Hvis alt er i orden, blir blandingen pakket i tilberedte bokser.

Voila! Alle ingrediensene er kvalitetskontrollert fra begynnelse til slutt, og er godkjent av forskjellige kvalitetskontrollsystemer på hver fabrikk, før de havner i hyllene våre.

En fersk vri – den nyeste norske snustrenden

Kombinasjonen bare måtte skje – fruktige/tropiske smaker med mynte- finish! Fruktig snus har levert den frodige, søte profilen som mange nordmenn lengtet etter, men noe har likevel manglet innen den norske snuseliten – den forfriskende følelsen! Noen innså etterhvert at det på en grå, regnfull høstdag er noe ganske spektakulært over en snus med kremete hint av skogsbær i kombinasjon med foryngende toner av mentol – ikke helt ulikt den kalde klare følelsen du får av en spasertur gjennom skogen sent på høsten.

Hvilke fruktige og mynte-aktige smakskombinasjoner er populære i Norge?

 1. Skogsbær og mentolG4 No9 Dark Frost All White Super Strong
 2. Bjørnebær og peppermynteSkruf Super White Bjørnebær S2
 3. Solbær og mynteSkruf Solbær S3

Selvfølgelig finnes det mange flere alternativer i listen nedenfor! 

Les mer mindre