Göteborgs Rapé

Göteborgs Rapé

Et av verdens eldste snusmerker som fortsatt er i produksjon er Göteborgs Rapé. Den har en mild smak av tobakk kombinert med innslag av einebær, lavendel og sitrus. På grunn av sin unike smak fortsetter Göteborgs Rapé å være et populært merke også i dag.

Prøving & Feiling

Ulikt de fleste typer svensk snus, ble Göteborgs Rapé hovedsakelig utviklet gjennom prøving og feiling i stedet for bevisst planlegging. Den originale formelen ble utarbeidet av sjøfarere på store handelsskip i Göteborgs havn sent på nittenhundretallet. Fordi de manglet pengene til å kjøpe ingredienser av høy kvalitet blandet kjøpmennene heller inn forskjellige krydder i snusen. Flere av de mest populære blandingene ble så solgt lokalt med forskjellige navn. Göteborgs Rapé ble laget ved å bruke håndplukket tobakk, noe som ga merket "...en mild og søt smak av tobakk, sammen med toner av einebær og friske urter". Rapé ble umiddelbart svært populær i Göteborg. Navnet stammer fra byen Göteborg samt det franske ordet "rapé"- som betyr "å rive" (før i tiden ble snus produsert ved å rive opp tobakksblader).

Nasjonaliseringen Av Snus

I løpet av 1915 nasjonaliserte den svenske staten produksjonen av tobakk, noe som innebar et monopol på over 103 snusmerker, inkludert Göteborgs Rapé. Snus (som var en viktig handelsvare i Sverige) ble nasjonalisert for å kunne bekoste forsvaret under 1. verdenskrig, samt for å bidra til en av Sveriges første pensjonsordninger. Tjuefem av disse merkene kom fra Göteborg og etter utvelgelse gjort av et dommerpanel ble Göteborgs Rapé et av de få merkene fra byen som ble produsert. Siden 1919 har Göteborgs Rapé vært en fabrikkprodusert snus.

Göteborgs Rapé I Dag

I dag er det tobakksgiganten Swedish Match som eier Göteborgs Rapé, og den blir fortsatt produsert etter den originale oppskriften. Selve produksjonen blir gjort i tråd med Swedish Match sin strenge kvalitetskontroll ved navn GOTHIATEK.

I 1997 ble Göteborgs Rapé tilgjengelig som hvit porsjonssnus med en tørr overflate, noe som gjør at den renner mindre. Göteborgs Rapé Hvit Mini kom i 2005 og Göteborgs Rapé no.2 Lingon ble lansert i 2006 med en smak av tyttebær. Deretter, i 2012 , ble Göteborgs Rapé Hvit Porsjon Lime lansert - til stor begeistring for snuserne. Det siste tilskuddet er Göteborgs Rapé Slim, med smale porsjonsposer som gjør den unike smaken ekstra langvarig, utviklet av Swedish Match i 2013.

Alle boksene til Göteborgs Rapé er designet med en blå farge for å symbolisere røttene til havnen i byen Göteborg. Göteborgs Rapé blir fortsatt produsert med håndplukket tobakk av høy kvalitet og det er et av Swedish Match sine flaggskip innenfor snusproduksjon. I 2010 hadde Göteborgs Rapé en markedsandel på 14 % i Sverige, noe som tilsier at det er et av de mest populære merkene i landet.

Les mer mindre