ble lagt til i handlekurven din
Swipe to the left

Hvordan oppbevarer man snus

By Henrik 2 months ago

Det varierer veldig fra type snus på hvor lang holdbarheten er på produktet, hvor man ser at løssnus ofte har kortere holdbarhet enn porsjonssnus. Det er vanskelig å si akkurat hvor lenge en boks med snus holder, men det aller beste du kan gjøre er å oppbevare den i en fryser. Når man fryser ned snusen gjør det at flere kjemiske prosesser stopper opp, og det vil holde på kvaliteten i snusen i en lengre periode.

Holdbarhetsdato:

  • Løssnus: 5-6 uker
  • Brun porsjonssnus: ca. 24 uker
  • Helhvit snus: Opptil 52 uker

Ifølge tall for helsedirektoratet bruker 14 prosent av befolkningen mellom 16-74 år snus daglig, noe som vil si ca. 600 000 personer. Det har alltid vært store kjønnsforskjeller blant snusere, og det er fortsatt menn som dominerer statistikken. De siste ti årene har antallet snusere i Norge doblet seg, og i 2017 gikk snus forbi røyk for første gang. Med så mange snusere kan det også være kjekt å lære seg hvordan man skal oppbevare den best mulig.

Snusinfo har funnet frem at en enkel huskeregel er at snus som blir oppbevart en dag i romtemperatur, holder syv dager lengre i kjøleskap. Dette på grunn av at nedkjølingen stopper gjæringsprosessen, noe som igjen gjør at det ikke vokser sopp eller bakterier på snusen din.

Hvordan merker man at en snus har blitt gammel?

Først og fremst så er det ingen helsefarligheter knyttet til at snusen blir gammel, men det vil gå utover din opplevelse av snusen.

  • Snusen kan oppleves tørr
  • Snusen kan miste smaken
  • Nikotinet i snusen kan på påvirket

Alle typer snus har en best før dato, som vi anbefaler alle å forholde seg til, men oppbevares snusen i en fryser eller i et kjøleskap kan du forvente at snusen holder seg fin godt utover den datoen også. Det vil som nevnt over variere veldig fra type snus.

Hvor mye snuser nordmenn?

Det er selvfølgelig nærmest umulig å svare på, da det finnes alt fra folk som snuser godt over en boks (24 poser porsjonssnus) til 4-5 daglig. Folkehelseinstituttet har kommet frem til at det i snitt snuses ca. ti poser per dag blant norske brukere, noe som tilsvarer i underkant av en halv boks med porsjonssnus.

For å oppsummere litt kan vi på det sterkeste anbefale at du kjøler ned snusen din, spesielt om du kjøper i større mengder om gangen. Gammel snus er absolutt ikke farlig, men du vil merke en stor forskjell på opplevelsen av snusen.

Help