Om Svensk snus

Svensk snus som vi kjenner den i dag har røtter helt tilbake til 1400, da europeiske sjømenn tok med seg smaksprøver fra sine reiser i Syd-Amerika. Selvfølgelig er røttene lenger enn dette, ettersom urbefolkninger har brukt malt tobakk som nytelsesmiddel i flere tusen år. Grunnen til at snus ble så populært i nettopp Skandinavia kan man lure på, men som med så mange andre hendelser i historien er det sannsynligvis en tilfeldighet. I dag finnes utallige format, styrker og smaker på snus og snusmarkedet vokser og inkluderer stadig nye markeder.

Snusens historie i Europa: fra Christoffer Columbus til Karl Johan

Det var da Christofer Columbus og hans menn gikk i land på øya som i dag er Haiti i 1492, at européere først kom i kontakt med tobakk. Munken Ramon, som reiste med Columbus på 1500 tallet, lærte seg at planten kunne brukes til medisinske formål og han tok den med seg hjem til Europa. Det var først mer enn 40 år senere at Jean Nicot, en fransk ambassadør og botaniker, ble så begeistret over plantens egenskaper at han ville dele den med den franske dronningen.

Da franske Dronning Katarina de Medici fortalte ambassadør Nicot om sine migreneplager, fikk hun knuste tørkede tobakksplanter som han ba henne trekke opp i nesen. Dronningen fulgte orderen og skal ha nyst så kraftig att migrenen ble borte. Hun var så overbegeistret over resultatet at hun begynte å bruke den malte tobakken fast.

Rollemodellen som hun var, ble tobakken raskt populær blant dronningens hoff og sosieteten i Frankrike. Det franske hoffet var forbilder for andre europeiske hoff, som snart også adopterte snusevanen. Snart hengte bygdefolket seg på trenden, men for å spare på godsakene spedde de ut den malte tobakken med vann og mel og puttet det under leppen. Dagens snus er født!

Videre fra kontinentet kom snusen til Sverige og Norge via sjømenn og andre reisende, men også gjennom den franske soldaten som fikk navnet Karl Johan og som ble konge i Norge og Sverige i 1818. Karl Johan var storforbruker av snus. For å komme inn i varmen som utenlandsk regent delte han ut haugevis med snusbokser til sine nye norske og svenske partnere. Arbeiderklassen som fikk tak i slike snusbokser gjorde det samme som bygdefolket i resten av Europa og spedde det ut for at det skulle vare lenger.

Mot slutten av 1700 tallet og i begynnelsen av 1800 tallet brukte store deler av den svenske befolkningen snus og storproduksjon av tobakk ble nødvendig. Etter eksperimentering med ulike produksjonsmetoder oppdaget man raskt at pasteuriseringsmetoden kunne krympe produksjonstiden ned til én uke sett mot den tidligere fermenteringsmetoden, hvor det kunne ta opptil 10 uker. Det er Fredrik Ljunglöf som sto for denne oppdagelsen, og hans snusmerke Ettan omtales som den første moderne snusen. Produktet er fortsatt en av Sveriges mest solgte løssnuser i dag.

Snus i Norge dag

Aldri før har vi hatt så mange snusere i Norge som vi har i dag. De siste ti årene har antallet doblet seg og i dag snuser 15% av befolkningen i alderen 16-74 til daglig, viser undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå. Det er nesten dobbelt så mange menn som kvinner og det er blant nordmenn i alderen 25–34 år at økningen er størst, fra 12 til 25%.

Antall snusere har økt i takt med utviklingen av nye snusprodukter. Mens det før 1970 kun fantes løssnus - ganske så lik snusen til den europeiske arbeiderklassen på 1800-tallet - så finnes det nå stor variasjon i form, styrke og smak på snus.

Innenfor porsjonssnus har man tre kategorier:

  1. Original porsjonssnus er fuktige, brune poser som umiddelbart gir fra seg en sterk tobakkssmak og aroma som varer lenge. General snus og Nick & Johnny snus er anerkjente produsenter av original porsjonssnus.
  2. Hvit snus er porsjonsposer som ikke er etterfuktet og bruker noe lengre tid på å utvikle smak som til gjengjeld oppleves som avbalansert og langvarig. Skruf er i dag blant de mest kjente produsentene av hvit snus, også kalt white snus.
  3. Helhvit snus er hvite porsjonsposer med kritthvit innhold og kalles også “all white snus”. De er helt tørre men allikevel proppfulle med smak, enten det er mynte, bær, frukt eller lakris. Bestselgerne i denne kategoriene kommer fra skruf Super White, Epok og Loop.

Posesnusen fås i flere størrelser og styrker. De største posene heter original, etterfulgt av slim, superslim og mini. Det er hvit og helhvit snus som har størst variasjon i sine størrelser, mens den klassiske originale porsjonssnusen som regel har det største formatet.

Når det gjelder snus og styrke så tilbyr produsenter ofte 4-5 styrkenivåer. Her strekker spennet seg fra mild med lite nikotin for nybegynneren til super strong med høyt innhold av nikotin for den drevne snuseren.

Snus for enhver smak

I Europa har vi gått fra luktesnus som “kurerer” migrene, til utspedd bondesnus og Ettans og til slutt et helt arsenal av ulike porsjonssnuser. Snusen har gjort en enorm reise når det gjelder utvikling, spesialisering og kommersialisering. Men den røde tråden har alltid vært den samme: snus er et produkt som nytes i alle samfunnets lag.