ble lagt til i handlekurven din
  • Billig snus på nett
  • Stort utvalg
  • Gratis frakt
  • Billig snus på nett
  • Stort utvalg
  • Gratis frakt
Swipe to the left

Snus i Norge

By Henrik 3 months ago

Hvem i Norge snuser?

Andelen røykere i Norge har gradvis gått nedover de siste 15 årene, og ifølge SSB.no var 2017 det første året hvor det var flere som benyttet seg av snus enn røyk her til lands. Den samme undersøkelsen gjort av Statistisk sentralbyrå viser at 32 prosent av menn i alderen 25-34 år snuser daglig, mens det er 12 prosent kvinner i samme aldersspenn. Mellom alderen 16-24 år snuser 25 prosent en mennene, mens tallene for kvinner ligger på 14 prosent. Snusing avtar jo lengere opp man kommer i alder, men tallene er fortsatt høye. Blant annet snuser 14 prosent av menn mellom 45 og 54 år. Hva som er grunnen til den store økningen de siste årene er vanskelig å si, men det går nok hånd i hånd med den norske røykeloven som ble innført i 2004, hvor en av lovene var at man ikke lenger kan røyke inne. I 2017 røyket 11 prosent av befolkningen mellom 16-74 år, mens 12 prosent benyttet seg av snus.

Hva er norsk snus?

Norsk snus kommer hovedsakelig i to forskjellige typer, nemlig løs og porsjon. Løs snus brukes stort sett blant eldre menn, mens de yngre, samt kvinner foretrekker porsjon. Man kan dele opp porsjonssnus i to forskjeller kategorier.

  • Våte, bruner poser, som har en sterk smak og aroma som kan minne mye om tobakk.
  • Hvite poser, som lukter og smaker langt mindre tobakk, noe som gjør at den er bedre egnet til smakssettinger. Denne type snus kan komme med alt fra smak av mint til lakris.

Ikke bare er det to forskjellige typer snus, men det er også stor forskjell på posene. Små poser, eller slim som de kalles på fagspråket er en type pose som er strekt i bredden, og mindre i lengden. Dette er en av de typene som nordmenn snuser klart mest av. Medium størrelse blir ofte også kalt for en normal pose, og er den de fleste har sett før. Disse kommer både som brune og hvite, og det er et vidt spekter med nikotininnhold, hvor små poser gjerne kan inneholde mindre nikotin, selv om man naturligvis kan finne mindre poser med sterkere snus også. De største posene er nærmest utelukkende kun en brun type snus, som gjerne smaker veldig mye, og som har et høyt innhold av nikotin.


Har det fungert?

Det er selvfølgelig vanskelig å svare på, men ser man på tallene fra SSB så har antall snusere økt hvert eneste år siden 2008. Faktisk.no gjorde en undersøkelse på dette tilbake i slutten av 2018, og det ble konkludert med følgende: «Det finnes nesten ikke forskning på effekten av standardiserte snusbokser, men det finnes forskning på effekten av standardiserte røykpakker.» De har gått gjennom en rekke forskningsrapporter på området, og det er fortsatt ikke kommet frem et tydelig svar som kan bevise at endringen har fungert.

Hvordan ser markedet ut i dag?

Hvor man tidligere har sett at gamle favoritter som General har gått seirende ut av undersøkelser i Norge ser man nå en helt ny trend. Gitt at snus i Norge er mest populært blant de yngre så har den hvite snusen hatt en stor oppgang de siste årene. Epok er blant de nyeste produsentene av snus, og det er de som startet med «all white»-snus, og det har blitt en kjempesuksess. Spennende og nye smaker virker å trigge den moderne snuseren som ønsker små, diskre poser som ikke farger tennene og gir dårlig ånde. For de som liker den originale snussmaken og lukten så finnes det fortsatt et enormt utvalg til tross for at hvit snus med tilsatt smak har blitt populært. General sin, The Lab sin 06 eller Skruf sin original er populære valg for de som liker porsjonssnus. Ser man på løssnus er General sin Classic-variant den klart mest populære, mens Ettan og Skruf kjemper bak der.

Help